Krusaa Vandmølle reddet i sidste minut

Planen er først at foretage en gennemgribende renovering af ejendommen og derpå indrette den som et center for bæredygtigt byggeri med rig mulighed for at invitere gæster indenfor i de historiske rammer.

Det var egentlig besluttet, at Kruså Vandmølle trods sin historiske værdi skulle rives ned, da bygningen efterhånden var blevet så skadet af tidens tand og misrøgt, at den ikke længere stod til at redde. Den plan blev heldigvis aflyst, da danmarks KULTURARV ApS meldte sig på banen som køber. Nu genopstår møllen som et samlingspunkt for hele området. Dermed får den historiske bygning nyt liv og bliver renoveret med henblik på at huse en lang række forskellige funktioner.

Showcase for genbrugsmaterialer og bæredygtighed

Når først vandmøllen har genvundet fordums glans, bliver den til et eksperimentarium, der skal vise værdien af at benytte genbrugsmaterialer, opgraderede materialer og biologiske materialer, som fx siv, tang og lignende.

danmarks KULTURARV ApS har planer om at transformere brugen af den smukke, gamle vandmølle til bl.a. et kontorfællesskab for aktører med aktiviteter inden for bæredygtigt byggeri, herunder kursusaktiviteter. I den forbindelse skal vandmøllen desuden kunne tilbyde værelser til overnatning og ligeledes en restaurant. Endelig vil vandmøllen, beliggende midt i et stort naturbeskyttet område, blive et socialt og kulturelt samlingspunkt, blandt andet i sammenhæng med kyst- og naturturisme.

Værner om historien

”Vi vil nøje registrere og værne om både de tidlige vidnesbyrd om vandmøllens brug og teknologi, men også̊ at pege på de teknologiændringer, der har fundet sted,” siger Jens Aaberg, bestyrelsesmedlem og manden bag tegnestuen Aaberg Arkitekter.

Han fortsætter: ”Desuden vil vi ved alle bygningsarbejder anvende enten originale materialer, som tegl, mørtel, træ, zink, osv., eller nye, innovative materialer såsom organiske isoleringstyper i tag, etagedæk eller på indvendig side af ydervægge.” danmarks KULTURARV ApS har været på jagt i arkiverne, for at finde inspiration til at genetablere vandmøllens originale udseende. Det er på baggrund af gamle fotos, at der fx vil blive retableret små̊ tagkviste i taget mod vest.

Kulturarv og innovation går hånd i hånd

Visionen for den transformerede Kruså̊ Vandmølle er, at den kan blive et centrum for både naturmæssige og historisk-kulturelle oplevelser i området. Vandmøllen vil med udstillingen om sin egen 700-årige historie være en oplevelse i sig selv.

”Projektet skal nytænke forholdet mellem kulturarv og innovativ teknologi og bæredygtighed. Det er vores ønske, at resultatet vil gavne regionens borgere, virksomheder, organisationer og institutioner, samtidig med at det kan finde anvendelse nationalt og internationalt,” fortæller Jens Aaberg.

Naturligt midtpunkt fra fortiden og langt ind fremtiden

Med sine overnatningsfaciliteter og restaurant vil Kruså̊ Vandmølle blive det naturlige udgangspunkt for oplevelsesture i det 750 ha store naturbeskyttede område som ligger i umiddelbar nærhed af møllen og på begge sider af grænsen.

Der er rigtig mange muligheder for ture i området, nogle korte og andre længere. Turen omkring Møllesøen er for eksempel på omkring 4,5 km, ligesom det tager under en times vandring at nå Niehuuser See. Går man i stedet langs åen mod Flensborg Fjord, når man Kobbermøllen på omkring 20 minutter. Der er dermed rigelige muligheder for at gøre Kruså Vandmølle til et aktivt trækplaster, når bygningen atter er klar til at slå dørene op for besøgende fra nær og fjern.

Kruså vandmølle set udefra
fredag 28. april