Danmarks Kulturarv bliver til Danmarks Kulturarvsfond

N Y H E D S B R E V juli 2024 af Knud Erik Jørgensen

Det lyder måske ikke som en stor forskel, men der er faktisk tale om en markant organisatorisk og finansiel konsolidering af vores aktiviteter. Vi arbejder derfor målrettet på at forberede og gennemføre overgangen fra det ene til det andet.

Vindfanen på toppen af Kruså Vandmølle er nyhedsbrevenes kendetegn (foto: Jeppe Kirk)

Forberedelserne omfatter udarbejdelse af udkast til fundats og møde i august med vores advokat. I forbindelse med fondsstiftelsen er det vores ambitiøse målsætning at rejse 25 mio. kr. De næste tre måneder vil følgelig være præget af at vi rækker ud til en række potentielle medstiftere. Samtidig vil donationer øremærket ’fonden’ være mere end velkomne.

Mere end 300 besøgte Ellinggård den 16. juni

Som planlagt overtog Danmarks Kulturarv Ellinggård den 15. juni 2024. Allerede dagen efter holdt vi – sammen med Ellinggårds Venner – Åbent Hus. Det blev med mere end 300 besøgende noget af et tilløbsstykke, og faktisk løb vi tør for kaffe og hjemmebagt kage.

En deling fra Tordenskjolds soldater bidrog med musik og salutering med musketter til at trække en linje fra søheltens besøg på Ellinggård i 1700-tallet og til de planer som Ellinggårds Venner sammen med Danmarks Kulturarv har for Nyt liv i Ellinggård. Det forhold at Ellinggård har mange venner viste sig i et forrygende salg af Ellinggård Folkeaktier, et salg som i netbutikken er fortsat efter Åbent Hus arrangementet.

Ellinggårds Venner har et arbejdsprogram for frivillige under udarbejdelse, herunder et forslag til oprettelse af en håndfuld forskellige arbejdsgrupper. Det skal også nævnes at cementtagsten af mærket VingAfals efterlyses, 38 stk. er fundet, men det vil være godt at have nogle ekstra. Hold øje med opslag på Facebook fra arbejdsgruppen Ellinggårds Venner, en side, som har næsten 300 følgere. Der er plads til mange flere. Klik HER og kom med i følgerskaren.

En af Ellinggårds Venner i Elling, Hans Christian Andersen, er modelbygger. Han har bygget en model af Ellinggård og er nu blevet så grebet af bygningskulturarv at han arbejder videre med en model af Kruså Vandmølle.

Fuld gang i forberedelserne på Kruså Vandmølle

Kruså Vandmølles Venner planlægger et arrangement den 21. september så sæt allerede nu et STORT ❌ i kalenderen. Nærmere information følger.

Venner af Kruså Vandmølle mødes hver anden fredag til frivilligt arbejde. Den hidtidige indsats har allerede medført, at møllens interiør har ændret karakter. Der ligger ikke længere bunker af forskelligt affald og skæmmer området.

Som nævnt i sidste nyhedsbrev har Aabenraa Kommune givet nedrivningstilladelse til, at vi må fjerne taget på Sydfløjen. Når de sidste tilladelser fra Aabenraa Kommune er på plads, vil taget på Sydfløjen blive fjernet. Et greb som dels måske vil muliggøre en pop-up cafe nogle dage sidst på sommeren, og dels vil forberede den istandsættelse som venter, når lokalplan og byggetilladelser er på plads.

Hen over sommeren vil det være oplagt at tage familien med på tur og nyde et ophold ved Kruså Vandmølle. Tag campingbord og stole med og nyd udsigten over Møllesøen. En møllevandring fra Kruså Vandmølle til Kobbermøllen og retur kan varmt anbefales.

Folkeaktier er guld værd for projekterne

Donationer fra de større fonde gives ofte med en mere eller mindre udtalt forventning om delvis egenfinansiering. Du har nu mulighed for at støtte restaureringen af både Kruså Vandmølle og Ellinggård. Din støtte er guld værd for de to projektejendomme. Folkeaktierne kan købes til arrangementer ved både Kruså Vandmølle og på Ellinggård samt via hjemmesiden danmarks KULTURARV. Når du trykker på aktierne herunder, er du kun nogle ganske få klik fra en støtte, der vil betyde rigtig meget for vores projektejendomme, og HUSK – Du kan give folkeaktier i gave til venner og familie – en gave for livet …

Danmarks Kulturarvsfond

Vi har hele tiden en række potentielle projekter på vores radar. I forbindelse med Verdensarvsdagen udsendte vi en pressemeddelelse om den kommende fondsstiftelse. Den kan du læse HER.

HUSK at prikke til dem du kender, at de skal tilmelde sig vores nyhedsbreve. Så kan I følge med i fondens fremdrift og alle de spændende projekter.