Kontakt os

Bevaring af kulturarv går hånd i hånd med bæredygtighed

danmarks KULTURARV har ikke til hensigt at gøre hele Danmark til en udvidet version af Den Gamle By, Hjerl Hede eller Den Fynske Landsby.

Det handler om at bevare og gentænke, hvad bygninger kan, og hvordan vi bruger dem, samtidig med at vi bevarer den fortælling, bygningen allerede bærer på.

Det handler også om at hædre de traditionsbundne håndværk og sørge for, at disse ikke går til grunde i jagten på effektivisering og standardisering.

De m2, der allerede er bygget bør vi bruge og udnytte til fulde i klimaets og bæredygtighedens navn. Der er ikke altid brug for at rive ned og bygge nyt, hvis ellers grundstenene er sunde og fundamentet ikke er bygget på kviksand.

Knud Erik Jørgensen

Morten Anker Petersen

Jens Aaberg

Anne Midtgaard Jønsson

Graeme Hanssen

Niels Meyer

Har du spørgsmål eller gode idéer, så tag fat i os

Det kan være, du har en god idé til et arrangement vi kan lave sammen, eller måske ved du noget om en spændende bygning, som du synes, at vi også skal kende, så skriv til kontakt@dkkulturarv.dk

Vil du have et interview til en avis eller et tidsskrift skal du skrive til presse@dkkulturarv.dk

Kontakt danmarks KULTURARV

Kontakt os for muligt samarbejde, eller hvis du ønsker at blive sponsor

 

Tak til vores samarbejdspartnere og sponsorer

Bygma
Uptime-long-version-GREY
Exner Arkitektur_Logo kopier
fonde.dk logo
Ag Electric logo
Møllebygger Petersen logo
AabergArkitekter logo
Logo H.P. Therkelsen
BHJ-Fonden logo
Syddansk tag_logo kopier
KDP_SEKUNDAERLOGO_RGB_sorttekst_400x386p
HotTryk logo
Metteholmbooks.com
Frøslev
Byghåndværk logo
Meine Welt in Bildern Signatur ohne Schatten_15,7kb
sækko logo
KielKiel logo
BMS logo
Sydjysklift_logo_300ppi-1024x498 FRITLAGT_9,8kb

Knud Erik Jørgensen

Direktør, bestyrelsesmedlem og medstifter

Der er hele fire grunde til, at du skal støtte danmarks KULTURARV. Der er et stort behov for støtte, fordi mange fredede og bevaringsværdige ejendomme forfalder og/eller rives ned. Der er den grønne, bæredygtige grund: Hvis de ca. 400.000 ejendomme bevares vil behovet for nyt byggeri reduceres. Der er den identitetsmæssige grund: Hvor kommer vi fra, hvor er vi og hvor skal vi hen? Og endelig kan bevarelse af kulturarv kombineres med andelstanken, nemlig at vi bevarer i fællesskab.

Jeg synes, at de første ti ejendomme som Danmarks Kulturarv tager initiativ til at bevare falder i kategorien Danmarks skønneste bygning – uanset deres nuværende stand.

Jeg vil gerne huskes for, at Danmarks Kulturarv ApS køber telefonkiosken i Absalongade i København. Den kan sikkert købes meget billigt, restaureres med en meget begrænset indsats – og så ville Danmarks Kulturarv kunne få sin helt egen reklamesøjle i København.

Morten Anker Petersen

Morten Anker Petersen

Bestyrelsesmedlem og medstifter

danmarks KULTURARV udfylder et stort tomrum i Danmark. Der er næsten ingen støtte til bevaringsværdige bygninger, og det vil vi kæmpe for bliver ændret.

Jeg elsker de gamle bindingsværkshuse og vind- og vandmøller vi har rundt omkring i Danmark de er virkelig en synlig del af den danske kulturarv, vi bør passe på.

Jeg er iværksætter, igangsætter og nørd inden for træ, og jeg elsker mit arbejde med møllerne i Danmark. Det vil jeg gerne huskes for.

Jens Aaberg

Jens Aaberg

Bestyrelsesmedlem og medstifter

Vi må ikke tro, at de andre passer på vores bygnings- og landskabskulturarv. Det sker bare ikke. Vi skal derimod alle bidrage med, hvad vi kan. Det kan ske ved f.eks. at støtte danmarks KULTURARV, der så kan opkøbe nødlidende bygninger og sætte dem i stand, så de bevares for de kommende generationer.

Jeg drømmer om at bevare det originale, det smukke og det grimme, det unikke og det almindelige – ikke for enhver pris, og ikke bare fordi det er gammelt, men fordi det fortæller en historie om os selv og om, hvordan vi er kommet hertil.

Det er mit ønske, at danmarks KULTURARV en dag kan se tilbage på at have købt det ”grimmeste” hus i byen, fordi det bare indeholder så mange kvaliteter, at det MÅ bevares. Den grimme ælling voksede jo også op til at blive en smuk svane.

Anne Midtgaard Jønsson

Bestyrelsesmedlem og medstifter

danmarks KULTURARV er folkets løsning på den åbenlyse ulighed, vi oplever mellem fredede og bevaringsværdige bygninger i storbyerne og i landdistrikterne. Derfor vil din støtte gøre en kæmpe stor forskel for vores fremtidige arbejde.

For mig er det lige så meget de sammenhængende kulturmiljøer som enkeltbygninger, der er de vigtigste. Hvis jeg skal pege på en enkelt bygning, som betyder rigtig meget for mig selv, må det være min egen bevaringsværdige landsbyskole.

Mange landsbysamfund har kulturværdimiljøer, der bør bevares og udvikles i stedet for at blive skæmmet af bygninger, der står ubenyttede hen,  forfalder, eller bliver nedrevet. De mistede kulturværdier opleves af lokalsamfundet – enten i form af tomme huller, hvor der engang har stået en bygning, som var en vigtig del af det samlede miljø, eller i form af utilpasset nybyggeri, der gør, at det samlede  kulturmiljø på sigt mister sine værdier.

Jeg tror på gode relationer mellem mennesker, og at vi – ved at hjælpe hinanden – alle sammen kan være med til at gøre en forskel for fællesskabet. Uanset om vi allerede kender hinanden eller ej, håber jeg, at du vil danse med mig.

Graeme Hanssen

Graeme Hanssen

Bestyrelsesmedlem og partner i KV23, projektselskab under danmarks KULTURARV

Andre nationer med en historie, der strækker sig hundreder af år tilbage i tid, har selskaber, som tager sig af historiske og/eller vigtige bygninger.

danmarks KULTURARV har til formål at spille en aktiv rolle i at beskytte lignende bygninger i Danmark – til dels ved at restaurere og beskytte bygninger, som har påvirket dansk historie, og til dels ved at gentænke de samme bygninger. Det handler om at restaurere bygningens struktur og samtidig omstille tidligere tiders aktiviteter til noget, som er relevant for fremtiden, og som vi alle kan tage del i.

Nogle sektorer i samfundet mener, at gamle bygninger skal rives ned. Men den byggede kultur er det, der minder os om dem vi er i dag. Vores kollektive minder er afgørende for vores fremtid.

Kruså er et vigtigt historisk omdrejningspunkt i et område, som det meste af Danmark desværre ikke kender meget til. Det er en skæbne, Kruså langt fra fortjener. I sin storhedstid var Kruså Vandmølle et centrum for lokal handel og socialt samvær og jeg mener, den kan blive det igen.

Gamle bygninger kan restaureres og forvandles til museer eller hoteller og gæstgiverier, men det er vores intention at gentænke eller omdanne bygningen til noget, som har relevans for fremtiden.

Kruså og omegn kan prale af et overflødighedshorn af uudnyttede naturlige ressourcer. Kruså Vandmølle ligger perfekt placeret til at udvikle disse ressourcer ved hjælp af nye teknologier, der pt er under udvikling. Vi vil bidrage til en bæredygtig fremtid – uden at ødelægge naturen.

Jeg er en selverklæret bæredygtighedsnørd med en passion for nye teknologier, som kan gøre vores lokalsamfund endnu bedre at leve i, mere bæredygtige og mere inkluderende. Jeg tror på, at hver og en af os fortjener muligheden for at bidrage til bæredygtighed. Jeg kan simpelthen ikke holde op med at designe bæredygtige ting og sager. 

Niels Meyer

Niels Meyer

Bestyrelsesmedlem i driftsselskabet

danmarks KULTURARV kan være med til at vende udviklingen. Mange ejere af bevaringsværdige huse ender med at rive ned, fordi håndværkere og rådgivere fortæller, at det ikke kan betale sig at istandsætte og bevare. Jeg ser danmarks KULTURARV som et kærkomment initiativ til at flere bevaringsværdige huse kan reddes, og stå som forbilleder for at det godt kan lade sig gøre.

Vi skal ikke kun bevare bygninger fordi de er smukke og fyldt med spændende fortællinger. Vi skal også se dem som materielle ressourcer – uanset om de er grimme eller smukke. Vi kan ikke længere tillade os at rive huse ned, før man har vendt hver en sten for at bevare eller transformere – eller i sidste instans høste og genbruge byggematerialerne. Sådan har man faktisk tænkt om huse i århundreder, blot ikke i de sidste par generationer.

Tænk hvis danmarks KULTURARV er begyndelsen på en ny folkebevægelse? Hvor flere får øjnene op for de værdier og fælles historier der er lagret i gamle huse og kulturmiljøer. Hvor folk tager på udflugt for at opleve de spændende restaurereringer, transformeringer og nyt liv. Hvor mange bliver inspireret til selv at tage fat i et gammelt hus. Det vil jeg gerne være en del af.