Stor interesse for folkeaktier til støtte for Kruså Vandmølle

P R E S S E M E D D E L E L S E – 1. juli 2024 – MyPressWire®

Salget af Danmarks Kulturarvs nye folkeaktie til støtte for restaureringen af Kruså Vandmølle går Danmark og verden rundt – én folkeaktie er købt i København, en anden i Australien.

Danmarks Kulturarv, som i 2023 købte den bevaringsværdige, men forfaldne, Kruså Vandmølle i Sønderjylland har udstedt en folkeaktie til støtte for renoveringen af den historiske bygning. Og selv om salget er foregået under radaren, er der allerede solgt for 15.000 kr. Det er ikke kun de lokale, der bakker op, selvom de fleste indtil videre er solgt i Kruså og omegn. En aktie er solgt til en køber i København, en anden til en køber i Australien.

De smukt designede folkeaktier er til salg på Danmarks Kulturarvs hjemmeside for priser på fra 500 kr., og op til 50.000 kr., alt afhængig af købers ønske. Folkeaktierne skal bidrage til finansiering af istandsættelse af møllen og samtidig vise folkelig opbakning til projektet. Der er mulighed for at give folkeaktier som gave til venner og familie. Folkeaktierne er trykt på ubestrøget papir, og bliver sendt til køber, så man selv kan give gaven videre til modtager.

Danmarks Kulturarv ønsker med salget af folkeaktier at involvere såvel lokalsamfundet som alle andre med et hjerte, der banker for bygningskulturarven. Foruden folkeaktier, er det også mulig at støtte Danmarks Kulturarv ved at melde sig ind i Danmarks Kulturarvs Klub og Venneforening. Et standardmedlemskab får man for en årlig pris på 99 kr. og ønsker man at gå all in, kan man købe et VIP-medlemskab. Vil jeres virksomhed støtte op, kan I vælge at blive sponsorer og vælge mellem en række forskellige sponsorater.

Direktør i Danmarks Kulturarv, Knud Erik Jørgensen, slår fast, at hver gang, der købes en aktie, udgør det et væsentligt bidrag til genopbygningen af Kruså Vandmølle.

”Vi har brug for bred folkelig opbakning. Køber man en folkeaktie til bevarelse af Kruså Vandmølle, er man med til at sikre, at vandmøllen forbliver et smukt og autentisk stykke dansk historie, som alle kan nyde og lære af. Samtidig får man også en unik mulighed for at investere i noget mere end bare profit – det er en investering i vores fælles kulturarv og i vores fælles identitet som danskere,” fortsætter han.

Han opfordrer til at købe en folkeaktie allerede i dag.

”Vær med til at bevare Kruså Vandmølle og vores fælles kulturarv for fremtiden. Sammen kan vi gøre en forskel!” siger han.

I alt forventes restaureringen af Kruså Vandmølle at løbe op i 40 millioner kr. Store fonde og måske også nogle velhavende privatpersoner forventes at bidrage med størstedelen af beløbet, men folkeaktierne skaber grundlaget og dokumenterer en bred opbakning til projektet”.

Følg med og vær med på Kruså Vandmølle

Kruså Vandmølle gør allerede nu indtryk på turister, som giver stedet og informationstavlerne om renoveringen en høj score på Tripadvisor. Man fornemmer en begejstret forventning fra de besøgende om at kunne vende tilbage, når bygningerne får nyt liv. Det er ikke tilfældigt. Det er dokumenteret, at danskerne elsker at besøge steder, der repræsenterer dansk kulturarv. Ifølge tal fra Realdania mener 83 procent af danskerne, at kulturarven har stor betydning, når de skal vælge mål for ture, ferier og udflugter.

Kruså Vandmølles Venner under ledelse af formand HC Thordsen mødes hver anden fredag ved møllen for at rydde op på området og forberede den kommende renovering. Målet er at få anlagt attraktive udearealer, hvor lokale og turister i løbet af sommeren kan komme og nyde udsigten over Møllesøen og indtage deres medbragte kaffe og kage. På længere sigt er planen at finde en forpagter, der kan etablere servering.

”Vi vil gerne vise, at Kruså er andet end at køre over grænsen efter billige øl,”, siger HC Thordsen.

Kruså Vandmølle blev første gang nævnt i 1488 og har siden været symbol på udviklingen i Danmark.

”Den har malet mel og været en af egnens største arbejdspladser. Den har leveret strøm og været vugge for industrialismen i Danmark. Den rummer også historien om krig og vore dages fordragelighed hen over den dansk-tyske grænse,” siger HC Thordsen.

På Danmarks Kulturarvs Facebook- og Instagramprofiler fortæller vi i små bidder om den historiske udvikling i grænseområdet, som har så stor betydning for møllens liv gennem tiderne.

I dag er dette vigtige stykke danmarkshistorie og det smukke bygningsværk i fare for at forsvinde for altid, medmindre der findes penge til at gennemføre den omfattende restaurering. Når det lykkes at få sat møllen i stand, vil den til gengæld genopstå med cafe og restaurant, et center for bæredygtigt byggeri, natur- og madoplevelser og et herberg for Gendarmstiens mange vandrende turister.

For mere information om folkeaktierne og hvordan du kan købe dem på Danmarks Kulturarvs hjemmeside på www.danmarkskulturarv.dk

Tryk her, hvis du vil se pressemeddelelsen i MyPressWire® Pressemeddelelse

Kontaktpersoner:

Knud Erik Jørgensen, direktør og bestyrelsesmedlem i Danmarks Kulturarv: mobil: +45 28 96 78 10
mail: kej@dkkulturarv.dk