Kruså Vandmølle er fremtidens mødested vidne til historien  værd at bevare 

Kruså Vandmølle er meget
mere end gule mursten

Historien er bevægelig, snor sig gennem begivenheder og står aldrig stille. Bygninger er derimod fanget på et fast fundament og ser som tavse tilskuere tider komme og gå. Det gælder også Kruså Vandmølle.

Siden 1400-tallet har der formodentligt været mølle her. Den nuværende vandmølle er bygget omkring 1872. Det var dengang Sønderjylland var under tysk herredømme.

I begivenhedernes centrum 

De gule mursten lå her også, da Kruså atter blev en del af Danmark, da tysker tropper en morgen i april 1940, væltede over grænsen, og da de samme tropper fem år senere, travede tilbage.

I århundrede har møllen været viklet sammen med menneskeskæbner. Bøndernes korn er blevet malet her. Sæk efter sæk er blevet løftet af trætte arme, læsset og kørt bort. Anekdoter er blevet delt mellem mølleren og dem, der kom forbi.

En ny begyndelse 

På et tidspunkt stoppede mekanikken. Korn blev ikke mere malet på møllen. Ruder blev knust. Taget hullet og efeu begyndte sin erobringskamp af den gamle bygning. Forfaldet var så fremskredent, at Aabenraa Kommune gav nedrivningstilladelse til bygningen, men I 2023 købte Danmarks Kulturarv ApS møllen for den symbolske pris af to kroner af kommunen, og vi har smøget ærmerne op.

 

Det er på tide, at give den smukke, historiske bygning nyt liv og tilføje nye kapitler til Kruså Vandmølles  fantastiske fortælling.

Vil du hjælpe os med at forhindre, at Kruså Vandmølle forfalder og forsvinder?

personer kigger på Kruså Vandmølle

Vi har store planer

Kruså Vandmølle skal i fremtiden være et kulturelt centrum for lokalområdet. Det kan du læse meget mere om her