Nu går sikringen af Kruså Vandmølle i gang

Borgmester Jan Riber Jacobsen og direktør for danmarks KULTURARV Knud Erik Jørgensen underskrev lørdag den 29. april 2023 købsaftalen på Kruså Vandmølle. Prisen var 2,00 kr.

Måske deltog du selv, da borgmester Jan Riber Jacobsen fra Aabenraa Kommune officielt overdrog ejerskabet af Kruså Vandmølle til danmarks KULTURARV?

Vandmøllen er den første bygning

Omkring 50 borgere var mødt op, for at overvære begivenheden. Stemningen var i top fra start til slut. Det var en gribende oplevelse, som vi fra bestyrelsen i danmarks KULTURARV sent vil glemme. Vandmøllen er den første af forhåbentlig mange bygninger, hvor du som borger og virksomhedsejer kan være med til at sørge for, at mange flere bygninger og landskaber med kulturværdi bliver sikret en fremtidig beskyttelse gennem nutidig benyttelse.

Kruså Vandmølle set fra oven

Behov for flere aktører med fokus på bygningsbevarelse

”Motivationen for at stifte danmarks KULTURARV er, at der er mange tilfælde, hvor fredede og bevaringsværdige bygninger står og forfalder, og ingen gør noget ved det, indtil de styrter sammen af sig selv. Bare det, at de eksisterer, gør at der er behov for flere aktører, som går ind og arbejder med bygningsbevarelse i Danmark,” siger direktør Knud Erik Jørgensen.

Hvorfor ikke nedrive det gamle?

”Det er jo det, kineserne gør. De rydder den ene bymidte efter den anden for ’gammelt skrammel’. Det er også holdningen i ganske mange kommunalbestyrelser og byråd, hvor man ikke har en interesse i at have en historisk dimension. Nyt er godt og gammelt er yt. Det er en holdning, man kan have, vi deler den bare ikke.”

Så kontant melder Knud Erik Jørgensen ud. For danmarks KULTURARV står et helt andet sted i den debat.

”Vi synes, det er et vigtigt led i vores eksistens, at vi har en historisk bevidsthed og ved, hvor vi kommer fra. Så kan vi måske bedre udstikke nogle retningslinjer for, hvor vi skal hen. I stedet for bare at svæve rundt i nuet uden koordinater eller sigtepunkter derude i hverken fremtiden eller fortiden.”

“Derfor er vi også både stolte af og meget glade for, at Aabenraa Byråd tog vores første henvendelse seriøst, så vi nu står som ejere og kan komme i gang med at restaurere den smukke bygning med den fantastiske historie.”

Planerne for møllen

Vi vil sætte møllen i stand og indrette den med restaurant, foredrags- og festlokale samt et kontorfællesskab til startups, der beskæftiger sig med bæredygtig udvikling indenfor byggeri og kulturarv. I tagetagen vil vi indrette overnatningspladser til de mange, der nyder en vandretur på Gendarmstien eller Hærvejen.

Vi har brug for hjælp fra erhvervslivet

Både danmarks KULTURARV ApS og KV23, der formelt har købt vandmøllen, er almennyttige selskaber, dvs. ikke-kommercielle og derfor  afhængige af støtte, for at få fuldført projektet. Derfor får vi brug for opbakning fra både private og erhvervsdrivende for at komme i mål med det ambitiøse projekt.

Vores første opgave er, at vi går i gang med at kontakte alle virksomheder i Kruså og omegn, for om muligt at indgå sponsoraftaler. Vi har indgået aftale med en række frivillige lokale, som indenfor den nærmeste fremtid kommer rundt med et brev til alle virksomheder i området. Vi håber, at I vil tage rigtig godt imod både dem og os.

Som privat kan du også støtte danmarks KULTURARV

Lige nu kan du som privat støtte op om danmarks KULTURARV ved at tegne et Klubmedlemskab. Derudover arbejder vi på højtryk på at blive godkendt af Indsamlingsnævnet, og også på at etablere en webshop, hvor du vil kunne købe forskellige bøger, postkort, plakater og mange andre spændende ting.

Du kan læse hele artiklen HER

/