Det er ikke nogen hemmelighed …

N Y H E D S B R E V maj 2024 af Knud Erik Jørgensen

Verdensarvsdagen den 18. april var det formelle startskud til det forberedende arbejde, der skal føre til stiftelsen af Danmarks Kulturarvsfond.

Vi søger medstiftere som kan bidrage med viden, rådgivning og kapital.

Vindfanen på toppen af Kruså Vandmølle er nyhedsbrevenes kendetegn (foto: Jeppe Kirk)

Den 18. april 2024 var det Verdensarvsdag, en dag med fokus på toppen af poppen indenfor verdens kulturarv. Branden i Børsen i København gav et sørgeligt aktuelt perspektiv på betydningen af ordet umisteligt.

Startskuddet er gået

I danmarks KULTURARV valgte vi at markere Verdensarvsdagen med det formelle startskud til det forberedende arbejde der skal føre til stiftelsen af Danmarks Kulturarvsfond. I virkeligheden begyndte arbejdet dog for et år siden, med stiftelsen af danmarks KULTURARV, et almennyttigt selskab, og skræddersyet til på rette tidspunkt at blive kultuararvsfondens datterselskab. Det rette tidspunkt er nu og selskabet er vores bidrag til opbygning af fonden.

Det er samtidig ikke nogen hemmelighed at vi søger medstiftere som kan bidrage med viden, rådgivning og kapital. Mange virksomheder fører allerede ESG regnskaber og flere vil komme til det. I den sammenhæng er det vigtigt at fremhæve at bevarelse af kulturarv er et gode i sig selv, men fortsat anvendelse af bevaringsværdige bygninger er et væsentligt bidrag til bæredygtighedsdagsordenen. Omkring de enkelte projekter opstår sociale fællesskaber, og de sikrer en bred vifte af deltagelse.

På projektfronten har vores første ejendom, Kruså Vandmølle, for første gang i 25 år fået et tæt tag. Det er midlertidigt, men nu regner det ikke længere ind. Samtidig har vi planer om i Sydfløjen at åbne en pop-up sommercafe og et hold frivillige mødes hver anden fredag for blandt andet at rydde op. Sommercafeen er et delprojekt og det forudsætter en del tilladelser… Endelig er vi i gang med at udarbejde en helhedsplan som kan danne grundlag for ansøgninger til en række fonde.

Folkeaktier

Med henblik på at tilvejebringe flere muligheder for at støtte restaureringen af Kruså Vandmølle har vi fået fremstillet et antal Folkeaktier. De kan købes til arrangementer ved møllen og på vores hjemmeside.

Følg med i vores projekter

Vi har hele tiden en række potentielle projekter på vores radar og vi håber indenfor den nærmeste fremtid at kunne løfte sløret for et af disse projekter. I forbindelse med Verdensarvsdagen udsendte vi en pressemeddelelse. Den kan du læse HER.

HUSK at tilmelde dig vores nyhedsbreve, så du kan følge med i fondens fremdrift og alle de spændende projekter.