Den grimme ælling i Elling …

N Y H E D S B R E V juni 2024 af Knud Erik Jørgensen

Danmarks KULTURARV har købt endnu en bevaringsværdig bygning. Ligesom Kruså Vandmølle er det en bevaringsværdig ejendom med SAVE værdi 2.

Vindfanen på toppen af Kruså Vandmølle er nyhedsbrevenes kendetegn (foto: Jeppe Kirk)

Danmarks KULTURARV har købt Mariendalsvej 18-20 i Frederikshavn Kommune. Ejendommen er gennem de seneste mindst 600 år kendt som Ellinggård Hovedgård. Købet omfatter hovedbygningen og den omkringliggende have på i alt 1,2 ha.

Emmer af historie

Ellinggård var engang en smuk og fornem barokbygning, bygget i midten af 1700-tallet, dengang med tre fløje, som spejlede avlsbygningerne. Ejendommen blev i 2010 genstand for en lokalplan med bevarende sigte, hvori det dobbeltstolpede egebindingsværk fremhæves som enestående. Desværre har bevarende lokalplaner ofte en begrænset effekt og bortset fra at bygningen fortsat står, så kan Ellinggård i dag anvendes til anskuelighedsundervisning i lokalplaners begrænsede bevarende effekt. 

Ellinggård emmer af historie. Siden ca. 1460 har herregården haft mere end 35 forskellige ejere; Gyldenstierne slægten var den første. Gennem tiden, har flere prominente gæster lagt vejen forbi. Kong Christian VI besøgte gården to gange i forbindelse med en rejse til Norge og Tordenskjold var en hyppig gæst. Han og den daværende ejer, Jørgen Bille, drøftede blandt andet det hensigtsmæssige i at bygge havnefaciliteter ved Fladstrand (Frederikshavn). Også skagensmaleren Laurits Tuxen besøgte i 1870 herregården, og skriver begejstret om gårdens lange historie, ”helt op mod 1300 og nogen”, om det svære egebindingsværk og om de forgyldte bjælkekanter i loftet og på væggene.

Donation til Ellinggårds Venner

Vi er dybt taknemmelige for den livline som Realdanias kampagne UNDERVÆRKER har kastet til den nødlidende bygning i det nordjyske. UNDERVÆRKER støtter med næsten en million kr., helt præcist 985.000 kr. Støtten skal bruges til at udføre de helt grundlæggende sikringsarbejder på ejendommen, herunder arbejdet med at gøre bygningen tæt på tag og fag. Det samlede budget for denne første fase er på kr. 1.445.000. Vi har derfor påbegyndt salg af folkeaktier og vil om kort tid søge at indgå sponsorater med nordjyske virksomheder. Du kan følge med her og også på Ellinggårds Venners Facebookside.

Græsset er slået, og DU er inviteret

Både overtagelsen og donationen til Ellinggård skal selvfølgelig fejres. Derfor holder vi møde på gården den 16. juni kl. 14:00-16:00, og DU er inviteret. Programmet er under udarbejdelse, for nærmere information se NYHEDER (efter den 10. juni). Vi håber naturligvis på sol fra en skyfri himmel, så du og din familie kan nyde haven og omgivelserne, og også høre om de mange spændende planer for gården.

Danmarks Kulturarvsfond

Vi arbejder energisk videre med forberedelserne til stiftelsen af Danmarks Kulturarvsfond – og søger fortsat medstiftere, som kan bidrage med viden, rådgivning og kapital.

En overraskende nyhed i Kruså

Aabenraa Kommune har meddelt nedrivningstilladelse, men bare rolig. Tilladelsen gælder ikke Kruså Vandmølle, kun Sydfløjen hvor vi gerne vil pille eternittaget ned og regulere muren mod øst så den får samme højde som muren mod vest. Hvis vi kan nå det, er det tanken at oprette en pop-up café i løbet af sommermånederne. Caféen skal indrettes i rummet uden tag og være åben nogle weekender hen over sommeren.

Folkeaktier

Donationer fra de større fonde gives ofte med en mere eller mindre udtalt forventning om delvis egenfinansiering. Folkeaktierne til Kruså Vandmølle er derfor blevet suppleret af folkeaktier til Ellinggård. Derfor har DU nu mulighed for at støtte restaureringen af både Kruså Vandmølle og Ellinggård. Folkeaktierne kan købes ved arrangementer ved både Kruså Vandmølle og på Ellinggård samt via hjemmesiden danmarks KULTURARV. Når du trykker på aktierne herunder, er du kun nogle ganske få klik fra en støtte, der vil betyde rigtig meget for vores projektejendomme.

Pressemeddelelse

Vi har hele tiden en række potentielle projekter på vores radar. I forbindelse med Verdensarvsdagen udsendte vi en pressemeddelelse om den kommende fondsstiftelse. Den kan du læse HER.

HUSK at tilmelde dig vores nyhedsbreve, så du kan følge med i fondens fremdrift og alle de spændende projekter.